Pilates’in Bel fıtığı rahatsızlığına ‘olumlu etkisinden’ bahsetmeden önce Spinal Dekompresyon adı verilen tedaviyi bilmekle, sağlıklı kas iskelet sisteminin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.
Pilates ve Dekompresyon ilişkisi?
Spinal Dekompresyon:
Bel ve Boyun fıtığı tedavisinde son derece etkili bir buluştur. Astronotların yerçekimsiz ortamda geçirdikleri süre sonunda bel ağrılarında iyileşme tespit eden Nasa, tesadüfen keşfedilen bu etkiyi yer yüzünde taklid etmek üzere DRX 9000 Spinal Dekompresyon tedavisini geliştirmiştir. Google’da DRX 9000 olarak aradığınızda; Spinal Dekompresyon metodu ile Bel ve Boyun fıtığı tedavisi gerçekleştiren fizik tedavi merkezlerine ulaşabilirsiniz.
Bilgisayar kontrolü ile uygulanan bu tedavinin temel amacı, “vücuda yük binmeden” yatar pozisyonda omurları hafifçe gerdirmek ve aralarını açmaktır. Hastanın fıtık oluşumuna göre ortalama 15 ila 20 seans süren bir tedavidir. Her seans sonunda soğuk lazer uygulanmak üzere, gerdirilen bölgedeki disk açıklık mesafesi korunur. Tedavinin sonlarına doğru rahatlama hisseden hastalara, yine yaş ve rahatsızlığın şiddetine göre hafif egzersizler önerilebilir..
Bununla birlikte, Henüz fıtık oluşmamış ama varlığını tatlı-ekşi ağrılarla hissettiren rahatsızlıklar olabilir.. MR çektirip Fizik Tedavi Uzmanına görünmekte fayda olabilir ama hemen hastalığı sahiplenmeden yapabileceğimiz egzersizler ile kendimizi koruyup güçlendirebiliriz.
Kilo almakla veya aşıyı yük kaldırmakla; omurgamızı oluşturan disklere aşırı yük bindiririz. Bu durumda diskler arasında bulunan jöle kıvamındaki jel tabakayı zorlamış oluruz. Bu jöle kıvamındaki tampon yapı; bir amortisör görevi üstlenir. Aşırı yük binmesi nedeniyle zayıf bir noktadan uç verip dışarı taşabilir. Bu durumda omurgamız içinden ve kenarlarından geçen sinirlerle temas eder. Bu da ağrı olarak nükseder. Aradaki jöle tamponun tamamen zarar görmesi durumunda neler olacağını ancak beyin cerrahları ve fizik tedavi uzmanları açıklayabilir. 🙁
Peki nasıl önlem alırız?
Kas iskelet sistemimiz; adı üstünde birbiri ile ilişkili bir mekanizmalardır. Kaslar iskeleti destekler, iskelet de kas sistemine zemin olur. Zayıf kaslar, iskeletimize aşırı yük binmesi durumunda faydalı ‘tutucu etkiyi’ gösteremez ve diskler arasındaki jöle’nin zarar görmesi ile fıtık oluşumu kaçınılmazdır.
Tabiki Pilates ile ‘henüz sağlıklıyken’ kaslarımızı güçlendirmek ve egzersizler ile omurgamızı rahatlatmak da mümkündür. Çevresindeki kasları geliştirmekle kalıcı/koruyucu etkiyi de mümkün kılarız.
Hatta Aletli Pilates ile bu başarılı sonuca ulaşmak zaman/performans bakımından daha da kolaydır.
Eğitmen kontrolünde yapılan Aletli Pilates egzersizlerinde ‘yatarak uygulanan’ bazı uygulamalar ile Dekompresyon etkisi de söz konusudur.
Burada unutulmaması gereken en önemli unsur; sağlıklıyken kas iskelet sistemini güçlendirmektir.
Pilatese başlayan öğrencilerimizin ‘henüz ilk derslerde’ zorluk derecesine göre verdiği tepkileri önemseriz. Sağlıklı bir spor hayatı için yavaş ve kontrollü başlaması gereken bu dersler; eğitmen bilgi ve deneyim düzeyine gelmedikçe yalnız yapılmamalıdır.
Aletli Pilates seansları; Reformer – Cadillac ve Trapez Masası olarak bilinen Pilates aletleri üzerinde gerçekleştirilmektedir.
Stüdyomuzda sertifikalı eğitmenlerden alabileceğiniz dersler, kişiye özel seans veya en fazla aynı anda 3 kişi olmak üzere gerçekleştirilmekte ve 50 dakika sürmektedir.
Leave a Reply