Hemen her konuda geçerli bir Atasözü ile başlayıp, sağlıklı Pilates uygulamalarına değineceğiz.
if you want to go fast go alone. if you want to go far go together
an african proverb
Pilates eğitmeni ve öğrenci:
Hızlı gidip başarıya ulaşmak.. Kim istemez! Aşırı hızın vereceği zararları ısınmadan spor yapmaya kalkışanlar bilir.
Pilates, disiplinli eğitim müfredatı ve ekip çalışması ile bu zararlı girişimin önüne geçilen yegâne huzur sporlarındandır. Doğamız gereği bireysel sporları kendi başımıza pekala yapabileceğimizi düşünürüz. Aslında öyledir.. Ancak bize uyan-uymayan hareketleri ve bu hareketlerin doğru uygulama açılarını bilmekle sağlıklı bir gidişatın temellerini atarız.
Bu yazımızda Pilates ile kendimizi tanımak ve “bedenimizle iletişim kurmak” üzere nasıl bir yol haritası izlemek gerektiğine değineceğiz.
Vücudumuz bize özel tepki ve toleransla donatılmış bir mekanizmadır. Mekanizma tabirini kullanmakla belki de kendimize haksızlık ediyoruz.. Bu arada farkındalıkla ancak görebileceğimiz; uyum ve senkronize tepkiler söz konusudur. “Kaslarımız, kemik yapımız, dayanıklılık sınırı ve sinir sisteminin bu koordinasyonu sağlayan organizatör kişiliği” olmak üzere hepsi bir bütündür.
Spor yapan veya spor eğitimi alan herkes bilir; Önce kaslarımızı ısıtır, sonra yavaş ve hafif uygulamalar ile spora başlarız. Isınmayı ihmal ettiğimizde salt fiziksel aktiviteler ile göreceğimiz faydayı da yok eder ve zarar görebiliriz.. Aletli Pilatese her daim eşlik etme gerekliliği buradan gelir. Sporcu; Aletli Pilates hakkında ne kadar uzmanlaşsa da bu spora emek veren Pilates eğitmeni kadar ‘zorlama sınırını bilemeyebilir.’ Bu sebeple, kişinin Aletli Pilates yaparken sürekli izlenmesi ve bir önceki seansı takiben aktivitelerin bilinçli olarak ilerlemesi/arttırılması amaçlanır. Bu nedenle her öğrenci için özel hazırlanan programlar olmalıdır.
Maalesef büyük bir çoğunluğun yaşadığı “bel-boyun fıtıkları, fibromiyalji, omurga eğrilikleri – özellikle kadın metabolizması gereği leğen kemiği arasındaki sıvı dengesinin bozulması” gibi rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, daha da dikkatli olunması gerekir. Henüz bu rahatsızlıkları yaşamamış bireyler Pilatese gönül rahatlığı ile başlayabileceği gibi, doktor onayı ile rahatsızlık sonrasında da Pilates yapabilirsiniz.
Aletli Pilates, adı üzerinde Pilates Pad ve Cadillac adı verilen bir dizi ekipman üzerinde gerçekleştirilir. Uzuvlarımız (ince bileklerimiz) tüm bedeni taşıyacak-çekecek nitelikle güçlü bir kas iskelet sistemi ile donatılmıştır. Ancak, çelik kadar dayanıklılık gösterebilen kemik yapımızın da sınırları vardır. Kilomuz ile orantılı hareket ve uygulamalar bu nedenle önemlidir.
Örneğin başlangıç seviyesindeki bir öğrenciye el ve bileklerini doğru kullanarak, bütün vücut ağırlığını omuz ve kollarında taşımayı öğretiriz. Bunu doğru öğrenmemiş bir öğrenciyi ilerletmek, ileri derslerde sakatlıklara neden olabilir. Öğrenciye bileklerini güçlendirecek “dayanma egzersizlerini öğretmeden” vücudunu omuz ve kolları üzerinde taşımasını beklemek, henüz emekleyen bir bebeği iki ayağının üzerinde kaldırıp yürümesini beklemek gibidir.
Pilates’i hangi stüdyoda yapacağınız değil, hangi eğitmenle yapacağınız önemlidir. İlk ders öğrenci için olduğu kadar eğitmen için de çok önemlidir. Çünkü eğitmen bu derste öğrencinin bedenindeki sınırları tartar ve o sınırları nasıl aşabileceğini belirler. Bu dersin sonunda ileriki derslere yönelik bir program hazırlar. Eğitmen, öğrencinin kendi bedenini keşfetmesine en büyük yardımcıdır.
Öğrenci için hazırladığımız programdaki ilerleme anahtarlarını zamanında çevirmek bizim için çok önemlidir. Bir öğrenci için belirlenen ilerleme takvimine uyum sağlanması öğrenciyi ilerlettiği gibi eğitmenin de başarısını belirler. Dolayısıyla bir eğitmen, öğrenciyi belirlediği süre içinde gereken seviyeye taşıyamamışsa, en baştan bir şeyleri doğru tespit edememiş demektir.”
Bedeninizle iletişim kurmanın tam zamanı!
G-Studio Pilates Eğitmenleri olarak sizin için en DOĞRU tekniklerle, bedeninize UYUMLU ve SAĞLIKLI programı, en MODERN ekipmanlarla uygulamak üzere buradayız.
Leave a Reply