Fibromiyalji ve Pilates

Okulumuzda özel Pilates dersi talep eden öğrencilerin profillerine baktığımızda, son birkaç aydır özellikle Fibromiyalji hastalığına yönelik Pilates dersi almak isteyen öğrencilerin sayısının arttığını gözlemledik. İlginçtir ki Fibromiyalji’nin toplumda görünen yaygınlık oranı %2 iken, son yıllarda bu hastalığın adını sıklıkla duyar olduk. Bu da, bu makale ile Fibromiyalji ve Pilates konusunu ele almamıza vesile oldu.

Fibromiyalji, hormonal yapıları gereğiyle %90 bayanlarda ve özellikle 30-60 yaş arası görülen bir hastalıktır. Tamamen tedavisinin mümkün olup olmadığı halen tartışılmaktadır. Ancak düzenli Pilates bu konuda en büyük çözüm ortaklarından biridir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde Fibromiyalji için Pilates’in faydalarına değineceğiz.

Peki Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji denilince aklımıza ilk gelen: ağrı,acı ve kronik yorgunluktur. Vücudumuzun çeşitli yerlerine bıçak gibi giren, kolumuzu kanadımızı kıran, soluğumuzu kesen, bizi olduğumuz yere mıhlayan bir ızdıraptır. Çoğunlukla omuz ve sırt bölgesinde fibrozit adı verilen kas spazmlarının, yani halk dilinde kulunçların oluşması ile de görülür.

 

Fibromiyalji nasıl oluşur? 

Tam olarak neden oluştuğu bilinmeyen Fibromiyalji için en önemli sebepler şunlardır:

  • Genetik faktörler
  • Yaşam kalitesi  (Stres, Üzüntü, Kaygı)
  • Fizikî yapı
  • Sıklıkla üşütme (Sürekli ceryanda kalma, duştan sonra saç kurutmama, vs.)
  • Uyku düzensizliği

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

  • Tüm bedeni kaplayan yorgunluk
  • Özellikle sırt ve omuz bölgesine bıçak gibi saplanan ağrılar
  • Uyku bozukluğu
  • Sabah uyandığınızda ellerde, kollarda uyuşma, belde tutukluk
  • Psikolojik sorunlar
  • Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı

fibromiyalji pilates

 

Fibromiyalji teşhisi koyabilmek için kişinin boynundan dizlerine kadar inen 18 hassas noktanın en az 11’inde ağrı, sızlama, acı duygusunun olması gerekir.

Fibromiyalji’yi romatizmal hastalıklarla karıştırmak olasıdır, ancak unutmamak gerekir ki Fibromiyalji’de eklem ağrılarına rastlanmaz.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji teşhisi konulmuşsa, doktor önerisi doğrultusunda kişi ilaç ve iğne destekli fizik tedaviden oldukça fayda görecektir. Fakat hastalığın kökten çözümü için bu yeterli değildir. O an oluşan fibrozitleri (kulunçları) ortadan kaldırmış olsa bile, ilerde oluşma ihtimali olacak fibrozitler için başka önlemler almak gereklidir.

Peki Fibromiyalji’den Kendimizi Korumak için Neler Yapmalıyız?

  • Öncelikle yaşam kalitenizden asla taviz vermemelisiniz. Bütün hastalıklarda olduğu gibi Firbromiyalji’de de en önemli etken ÜZÜNTÜ ve STRES’tir. Hassas bir yapınız varsa, her şeyi kafaya takıyorsanız ya da iş/aile/arkadaş ortamınız sürekli gerilimli ve stresliyse, bu sarsıntılar fibrozitler için bulunmaz nimettir. İnsanın yapısını değiştirmesi çok zor olsa da, ruhsal ve fiziksel sağlığınızı korumak için “gamsız” olmaya çalışmalısınız. Tabii söylemesi kolay ama daha az kafaya takmayı beceremiyorsak bile kafamızı başka şeylerle meşgul etmeyi deneyebiliriz.
  • Kesinlikle spor yapmalısınız. Hareket, Fibromiyaljisi olanlar  için vazgeçilmezdir. Bedeniniz için gerekli oksijeni almalısınız. Fibromiyalji tedavi yöntemlerinden biri olan Fizik Tedavi’de vücudu oksijenlendirmeye ve kan dolaşımını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Fizik tedavi süreci bittikten sonra bunu küçük düzenli yürüyüşler ile kolaylıkla sağlayabilirsiniz, ancak bu yeterli olmayacaktır. Yürüyüşler, Düzenli Pilates ile desteklendiği takdirde vücudun tüm kasları çalışır ve vücut, yeterli oksijeni alarak rahatlar.Pilates’e düzenli gelemediğiniz dönemler olursa, muhakkak günde en az 2’şer defa 10-15 dakika derslerde yaptığımız esneme-germe hareketlerini yapmalısınız. Bu esneme ve germe hareketleri belinizi, sırtınızı, kalçanızı uzatarak, esneterek sizi gün içerisinde oluşabilecek ağrılardan koruyacaktır.
  • Ceryanda kalmak, sırtınızı korumamak, ıslak saç ile sokağa çıkmak Fibromiyalji’ye alenen davetiye çıkartmaktır. Bunlara çok dikkat etmelisiniz. Rüzgarda kalmayın, sıkı giyinin, mutlaka saç kurutun.
  • Uyku düzeninizi oturtmalısınız, uykusuz kalınan geceler Fibromiyalji’yi tetikleyebilir.Sağlıklı ve dengeli beslenme olmazsa olmazlarınızdan biridir.

    Fibromiyalji için Pilates

    Fibromiyalji ve Pilates bir arada sıklıkla duyulan iki kelimedir. Pilates Fibromiyalji’nin şifasıdır.

    Suadiye stüdyomuzda, Fibromiyalji hastası olan öğrencilerimizle yaptığımız Pilates dersleri herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan öğrencilerimizle yaptığımız derslerden farklıdır.

    Fibromiyaljisi olan öğrenci kesinlikle özel Pilates dersi almalıdır. Grup halinde girilen Mat Pilates dersleri Fibromiyalji sahibi bir öğrenciye iyi gelmeyeceği gibi, öğrencinin ağrılarını da arttırır.

    Fibromiyalji hastası öğrencilerimize hem Mat hem de Aletli Pilates egzersizlerinden oluşan özel bir program hazırlıyoruz. Bu programda kasları kuvvetlendirmenin yanı sıra, gerdirme ve esnetme hareketleri ve nefes ile desteklenmiş çalışmalarla fibrozitlerin büyük ölçüde dağılmasını, bedene alınan oksijen miktarının artmasını ve ağrıların azalmasını sağlıyoruz.

     fibromiyalji için pilates

     

    Pilates bütün kasları eşit oranda çalıştırarak tüm bedeni koruyan tek egzersiz sistemidir. Bedensel bütünlüğe önem verdiği kadar zihinsel bütünlüğü sağlayıcı egzersizler de içerir. Bu nedenle zihinsel ve psikolojik gerginlikten, sıkıntılardan uzaklaşmanıza da büyük oranda yardımcı olur.

    Siz de Fibromiyalji’den korkmadan, kendinizi ondan koruyarak, kaliteli yaşayabilirsiniz.
    Hepinize sağlıklı günler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.