Hamile Pilatesi hamilelik esnasında oluşacak fiziksel değişikliklere anne adayını adapte eden ve doğumu kolaylaştıran Pilates egzersizlerinden oluşur. Hamile bir öğrencimizi Pilates’e başlatmadan önce mutlaka doktorunun onayını alırız. Stüdyomuzda Hamile Pilatesi dersi, eğitmen ile bire bir özel ders olarak yapılır. Bu egzersizler sayesinde hamilelik sırasında sırtta ve belde oluşabilecek ağrıları azaltmak mümkündür. Hamile Pilatesi dersleri ile anne adayını kolay ve güvenli bir doğuma hazırladığımız gibi doğum sonrası oluşabilecek deformasyonları da önlüyoruz.
Hamileliğin kişi üzerinde hem psikolojik, hem de fiziksel etkileri vardır. Suadiye G&G Studio Pilates eğitmenleri olarak biz hamile öğrencilerimiz için hazırladığımız Pilates dersleri ile fiziksel etkilerin üzerinde çalışırız. Hamileliğin yol açtığı en büyük fiziksel değişiklik anne adayındaki denge kaybıdır. Hamilelik döneminde vücudun ağırlık merkezi değiştiği için denge bozulur. Bu nedenle, Hamile Pilatesi dersleri ile birinci önceliğimiz öğrencimizin denge kaybını önleyerek rahat bir hamilelik geçirmesine yardımcı olmaktır.
Sözünü ettiğimiz denge kaybına biraz daha açıklık getirelim… Hamilelik esnasında Pelvis kendini doğuma hazırladığı için öne döner. Pelvisin öne dönmesi, bel kaslarını sıkıştıracak ve “çukur bel” olarak tabir edilen Lordoz’a sebep olacaktır.
Lordozu olan bireyin bel omurlarının arası fazla sıkıdır. Omurganın bel bölümündeki bu sıkışıklık vücudun üst bölümüne de etki eder: Çene öne gitmek ister. Diğer bir deyişle Lordoz, Kifoz’u tetikleyerek omuzların öne düşmesine sebep olacaktır. Hamilelik ile birlikte oluşan bu duruş bozukluklarının sonucu denge kaybıdır. Vücut hiç alışık olmadığı yeni bir düzenle karşılaşır.
Hamilelikte Pilatesin Faydaları:
- Hamileliğin sebep olduğu fiziksel değişikliklerin etkisini azaltır.
- Anne adayını rahat bir normal doğuma hazırlar.
- Hamilelikte oluşacak denge kaybını azaltır.
- Doğum sonrası vücudun toparlanmasını kolaylaştırır.
- Sırt ve bel ağrılarını azaltır.
- Dinçlik ve direnç kazandırır.
- Özgüveni geliştirir ve mental rahatlık sağlar.
Hamilelikte Pilates Hangi Durumlarda Yapılmamalıdır?
- Doktorun onay vermemesi durumunda
- Öğrenci hayatında hiç spor yapmamışsa
- Vajinal kanama halinde
- Membran yırtılması halinde
- Bebek gelişimini yeterli zamanda tamamlamamışsa (Premature)
- Öğrenci kalp hastasıysa
- Diyabet ile tetiklenen yüksek tansiyonu varsa
- Akciğer ya da kronik bronşiti varsa
- Kontrol altında olmayan tiroidi varsa
- Tip 1 diyabet hastası ise
- Aşırı zayıfsa
- Kronik baş ağrısı varsa
- Rahim içi kısıtlı büyüme söz konusuysa
Leave a Reply